Het Visserijblad: Vis in de Noordzee, maar niet voor onze deur.

visserijblad 2

Deze zomer maakten heel wat media het verhaal bekend van de Noordzee: er zit opnieuw vis…en wel zéér veel. Er is méér pladijs en tong dan er ooit geweest is, luidde het. Wetenschappers van o.m. ILVO (Instituut voor Landbouw en Visserijonderzoek) bevestigden dit. Climaxi ging op onderzoek en nuanceert dit verhaal. Het is nl. droef gesteld voor de Belgische kust.

Climaxi (beweging voor klimaat en sociale rechtvaardigheid) vroeg aan vissers en wetenschappers hoe het nu precies zit met dit succesverhaal.  We interviewden hen en gingen zelf kijken op zee.

We stelden vast dat ongeveer alle kustvissers vertellen dat er voor de eigen kust bijna niks meer te vinden is. De zeebaars is weg, de kabeljauw verhuisd naar het Noorden. Het wordt zelfs moeilijk om voldoende pladijs te vinden er zijn geen tongen meer te zien. We namen de proef op de som en ondervonden dat dit verhaal klopt. 

Wetenschappers vertelden ons ook dat ze de toestand begrijpen en dat de cijfers niet gedetailleerd genoeg zijn: “De Noordzee wordt niet opgedeeld in vakjes en loopt van Noorwegen tot hier. Het kan best zijn dat er voor de kust een probleem is” stelde ILVO-directeur Hans Polet. Ook Kelle Moreau (Museum voor Natuurwetenschappen)  bevestigde dit verhaal.

Climaxi registreerde de antwoorden en verwerkte die tot een film 'Fish & Run 3'. Fish & Run 2 kreeg in 2014 een prijs van de Federale Raad Duurzame Ontwikkeling. Fish & Run 3 gaat in première op 30 september in Zaal De Vuurtoren te Oostende.

Voor de Belgische kustvissers is dit een ramp. “Alles wordt kapot gemaakt. Het is bijna dood.” zegt Alain Bogaert (Dini O62) in de film.  Zeebaarsvisser Ger De Ruiter bevestigt die trend: “Men heeft alle waarschuwingen rond de zeebaars in de wind geslagen en nu zitten wij met de gevolgen: het is nauwelijks nog interessant. De opbrengst is te klein om nog te investeren.”  Sportvisser Koen de Bièvre (Delta 498) voegt er aan toe: “Op een paar jaar is alle rondvis verdwenen. Op dat moment werd het gebruik van de pulskor (een met elektriciteit vissend vistuig nvdr) door de EU vermeerderd.”

We verwerkten al deze gegevens in de film en in onze nieuwe publicatie 'Het Visserijblad 2017'.  Mensen kunnen HVB 2017 bestellen door overschrijving van een vrije bijdrage op reknr. BE40 0016 3236 1163. Bij overschrijving van minstens 20 € krijgen ze daar de film 'Fish & Run 3' bij.

Filip De Bodt

Verder in Het Visserijblad: Het investeringsgedrag van de Belgische reders, Zand-exploitatie en eilanden in de Belgische kustwateren, Vissers naar Nederlandse veilingen, De Vissersopstand van 1887, een fotoreportage over garnalenvangst, recepte, columns, cultuur enz…

Verder in Fish & Run 3: de Brexit, de Oostendse Visveiling, de aanlandplicht…