Indaver stuwt PFAS in de lucht

VITO maakte na lang aandringen de studie rond PFAS-emissies naar de lucht van Indaver nv openbaar. In juni 2022 legde minister van Leefmilieu Demir, na druk van omwonenden, strenge lozingsnormen op. De Europees strengste normen zorgen ervoor dat er vandaag opvallend minder PFAS geloosd worden in de Schelde. In diezelfde vergunning legde Demir een studie op naar de emissies via de lucht. Na een vertraging van drie maanden komt VITO nu naar buiten met de studie.

Climaxi keek de studie in en is onthutst. Voor de zoveelste keer is mogelijk essentiële informatie in een openbare studie van VITO onleesbaar gemaakt onder het mom van ‘bedrijfsgevoelige informatie’. 

Daarnaast kijkt de studie niet naar de neerslag van PFAS op de bodem en het water in de buurt van Indaver. Het is deze neerslag die een bedreiging vormt voor de kwaliteit van de bodem en het Scheldewater. De studie bevestigt dat er concentraties PFAS in de lucht hangen die neervallen op woon- en landbouwgebied in de buurt. De vervuiling van tuinen en landbouwgrond is een feit, enkel weet niemand hoe vervuild deze gronden zijn. De waarden voor PFAS in de Schelde zijn al overschreden, iedere extra lozing van PFAS is er één te veel. Om die reden verbiedt Nederland om te vissen in de Westerschelde.

Geen kader

Zowel in Vlaanderen, België als Europa is er geen kader voor de vervuiling van PFAS in de lucht. Daarom baseert VITO zich op de gezondheidskundige grenswaarde voor chronisch orale blootstelling. Een belangrijke kanttekening hierbij is dat we niet enkel via lucht PFAS in ons lichaam krijgen maar ook via eieren, melkproducten rietjes, lipstick, fastfoodverpakking, …

De Nederlandse overheid legde het PFAS-producerend bedrijf Chemours in Dordrecht een grens op voor PFAS-emissies uit de schouw. Het is nu aan de Vlaamse overheid om normen op te leggen bij Indaver. 

Climaxi eist
- openbaarheid van de hele studie van VITO over de onderzoeksresultaten over de uitstoot via de schouw
- bloedonderzoek bij omwonenden en medewerkers van Indaver
- uitbreiding no-regret zone naar Stabroek en Hoevenen
- bodemonderzoek in tuinen en landbouwgrond rond Indaver
- stockeren van PFAS afval tot dat er wetenschappelijk zekerheid is voor mens en milieu