Bedreiging voor de Georgische democratie: wetsvoorstel voor buitenlandse agenten

Climaxi veroordeelt samen met Friends of the Earth Europe een wetsvoorstel in Georgië dat NGO’s en onafhankelijke mediaorganisaties in het land onder druk gaat zetten.

De Georgische regerende partij is van plan door te gaan met de wet op de ‘buitenlandse agenten’. Een stuk wetgeving dat vrijwel elk type maatschappelijke organisatie zal classificeren als “die de belangen van een buitenlandse macht draagt” wanneer zij meer dan 20% van hun financiering uit het buitenland ontvangen.

Veel Georgische organisaties die zich bezighouden met cruciale kwesties als mensenrechten, klimaatverandering en onderwijs kunnen dankzij buitenlandse financiering opereren. De retoriek achter de rechtvaardiging voor deze wet, die wordt gesteund door de meerderheid in het parlement, is zeer zorgwekkend omdat deze ngo’s, onafhankelijke media en maatschappelijke organisaties in Georgië stigmatiseert. Net als de wetgeving die in Rusland wordt gebruikt om afwijkende meningen te onderdrukken, vormt het wetsvoorstel een ernstige bedreiging voor het voortbestaan van het maatschappelijk middenveld en de activiteiten van niet-gouvernementele organisaties, maar ook voor de onderdrukking ervan.

Vrije media-uitingen en een bloeiend maatschappelijk middenveld zijn van cruciaal belang voor het Georgische proces om deel uit te maken van de EU. De aanneming van deze wet brengt de Georgische democratie en het EU-integratieproces in gevaar.

Climaxi en FoEE zijn solidair met Friends of the Earth Georgia en de Georgische bevolking. Wij veroordelen deze aanval op de democratie en de mensenrechten ten zeerste en betreuren het geweld dat door de autoriteiten wordt gebruikt om demonstranten te onderdrukken.

Statement van Friends of the Earth Europe