DOSSIER ENERGIE - Petitie: Geen nieuwe fossiele gascentrales en geen kerncentrales. Wij willen 100% duurzaam.

In dit Energie-dossier publiceren we vijf artikels op rij over energie. Het eerste stuk: hebben we die nieuwe gascentrales wel nodig? En strookt de bouw ervan met de intenties van ons beleid om minder CO2 en andere schadelijke stoffen uit te stoten? En wat is de impact op omwonenden en natuurgebieden in de omgeving?

Gericht aan de federale minister van energie Tinne Van der Straeten, Vlaams minister van energie Zuhal Demir en Waalse ministers van milieu Céline Tellier en ruimtelijke ordening Willy Borsus.

Op 8 verschillende plekken in Vlaanderen en Wallonië hebben energiebedrijven vergunningsaanvragen ingediend voor de bouw van nieuwe fossiele gascentrales. Deze centrales zullen tientallen jaren honderden miljoenen tonnen CO2 uitstoten en methaan lekken en daarmee de klimaatinspanningen van België teniet doen. Bovendien stoten deze megacentrales schadelijke stoffen uit zoals stikstof die grote impact hebben op de gezondheid van omwonenden en natuurgebieden in de omgeving.

 

industrie

Greta Thunberg legt glashelder uit waarom de bouw van nieuwe fossiele gascentrales een desastreus plan is: "Alles minder dan direct stoppen met de investeringen in fossiele brandstoffen zou verraad aan het leven zelf zijn".  Ook aardgas is een fossiele brandstof die over de hele productiecyclus gezien net zo schadelijk is voor het klimaat als olie en steenkool.

klimaatbetoging_04

Maar in plaats van te kiezen voor een fossielvrije toekomst en deze onzalige plannen te blokkeren, belooft federaal energieminister Tinne Van der Straeten subsidies aan de energiebedrijven die deze nieuwe fossiele gascentrales willen bouwen! Dit zogenaamd om de kernuitstap mogelijk te maken. Hiermee negeert de Groen-minister de stem van de tienduizenden jongeren die de straat op gingen voor het klimaat.

De keuze tussen gas en kernenergie is een vals dilemma. De zogenaamde nood aan gascentrales berust op een dun laagje statistische hocus-pocus die onze toekomstige nood aan elektriciteit op piekmomenten schromelijk overschat. Energieregulator CREG roept het al ruim een jaar: de sluiting van de gevaarlijke en vervuilende Belgische kerncentrales is perfect haalbaar zonder nieuwe gascentrales.

Vlaams minister Zuhal Demir en Waalse ministers Willy Borsus en Céline Tellier zijn nu aan zet om te besluiten of de door de energiebedrijven aangevraagde vergunningen voor nieuwe gascentrales daadwerkelijk verleend zullen worden of niet.

De politiek verkiest de belangen van de grote industrie boven die van toekomstige generaties door miljardensubsidies te beloven aan commerciële energiegiganten als Engie, Luminus, RWE en Eneco terwijl 400.000 Belgische huishoudens in energie-armoede leven.

Tegengas_logo

Wij, ondertekenaars van deze petitie, verzetten ons tegen de valse keuze tussen kernenergie of fossiel gas. We eisen een einde van het oude, ondemocratische energiesysteem dat functioneert alsof eindeloze groei op een eindige planeet mogelijk is. We willen een energiesysteem dat energiebesparing als uitgangspunt neemt en de energie die we nog nodig hebben op een CO2-vrije of CO2-negatieve manier opwekt.

We roepen daarom Tinne Van der Straeten, Zuhal Demir, Willy Borsus en Céline Tellier op tot het volgende:

   *  Verleen geen vergunningen voor nieuwe fossiele gascentrales;
    * Geef geen subsidies voor nieuwe fossiele infrastructuur;
    * En garandeer een volledige en onvoorwaardelijke nucleaire exit in 2025.

Tekst: Tegengas

DOSSIER ENERGIE: In dit Energie-dossier publiceren we vier artikels op rij over energie.

Link naar het eerste stuk: Een petitie van Tegengas tegen de bouw van gascentrales.

Link naar het tweede artikel: Een interview met Leo Tubbax, woordvoerder van 'Stop Kernenergie
Link naar het derde artikel: een interview met Marc Alexander, 'Kernenergie-centrales omvormen'
Link naar het vierde artikel: Tegen kernenergie, een discussietekst.
Link naar het vijfde en afsluitende artikel: 'En wat met waterstof, Climaxi?'